044 9766 137 Kokeile 7 päivää ILMAISEKSI!

Ajankohtaista liikunnasta

30.12.2020

TOIVEITTESI VUOSI 2021

Vuoden vaihtuessa on hyvä tehdä pieni katsaus, ns. oman elämän inventaari, kuluneen vuoden tapahtumista ja tunnelmista. Vuosi 2020 jää yleisesti historian kirjoihin poikkeusoloineen ja näkymättömän uhkan, koronan värittämänä. Mutta millaisena se näyttäytyi juuri sinulle? Oliko se pelon täyteinen, epävarmuuden kanssa tasapainoilua vai selkeyttikö tapahtuneet lopulta omia arvojasi. Joillekin se on näyttäytynyt erittäin stressaavana eristyksineen, etätöineen ja mahdollisesti ensimmäistä kertaa oman työpaikan menettämisen pelkona. Osalle meistä se on ollut toivottukin pysähdys jatkuvasta kiireestä, aikaisista aamulähdöistä ja jatkuvasta lasten harrasterumbasta.

Jokaiselle meille vuosi on varmasti ollut toivoamme kokeileva. Voitko kuitenkin nähdä kuluneen vuoden tuoneen mukanaan jotain hyvääkin? Jotain oppia, josta ammentaa tulevia vuosia varten tai ainakin itsestään selvänä pitämiemme asioiden uudelleen arvostamisena. Terveys, turvallisuus, läheisyys, halaaminen, ystävien & sukulaisten tapaaminen, vapaa liikkuvuus, kulttuuritapahtumat, matkat…muutamia asioita mainitakseni, mitä osaamme ehkä jatkossa arvostaa hieman enemmän.

Pyydän sinua hetkeksi pysähtymään uuden tulevan vuoden toiveiden äärelle. Mistä asioista sinä saisit tulevana vuonna energiaa? Listaa itselle tärkeitä asioita, joita toivoisit saavan kokeiltua tai tehtyä enemmän. Kirjoita puhtaalle valkoiselle paperille kaikkia niitä asioita, joita toivot elämääsi, jos ei olisi mitään taloudellisia, henkisiä, sosiaalisia tai muitakaan rajoitteita. Älä ole liian kriittinen, vaan unelmoi ja anna mennä. Laita lempimusiikki taustalle, varaa rauhallinen tila, teekuppi viereen ja ala vain kirjoittaa. Asiat voi liittyä luontoon, retkeilyyn, käsillä tekemiseen, liikkumisen eri muotoihin, eri taitojen oppimiseen, ihmissuhteisiin, vapaaehtoistyöhön jne. Kun kirjoitat rentouden tilasta ja intuitiosta käsin, voit itsekin yllättyä, mitä toiveita sisältäsi nousee. Valitse lopuksi listalta pari-kolme rakkainta asiaa ja laita edes yksi niistä heti alkuvuonna toteutumaan. Laita kerrankin itsesi muiden edelle ja varaa kalenterista aikaa omalle hyvinvoinnille.

Toinen tarkasteltava kohde on asiat, jotka syövät sinulta energiaa. Voisitko vähentää tulevana vuonna näitä energiasyöppöjä elämästäsi? Ole tässä kohtaa itsellesi täysin rehellinen. Onko työsi sinulle pakollinen paha, jonne täytyy joka päivä raahautua? Vietätkö ehkä aikaa ihmisten seurassa, jotka eivät enää energisoi sinua vaan enemmän vievät energiaasi? Onko reppuusi jäänyt harrastuksia tai luottamustoimia pelkästä tavasta tai tunnollisuuden tunteesta? Onko tunne-elämäsi jatkuvasti enemmän pakkasen puolella, olisiko sille jotain tehtävissä? Palaudutko vapaa-ajallasi työkuormasta riittävästi vai tarvitko kenties keholle ja mielelle huoltavaa liikuntaa? Tunnistatko millainen ravinto saa sinut virkeäksi ja voimaan aidosti hyvin? Käytä hetki aikaa kirjoittaen asioita, joista olet valmis luopumaan ja irtipäästämään. Näin tehden tilaa jollekin arvojasi vataavalle.

Löydettyäsi omat energianlähteesi ja energiasyöppösi on aika tehdä lopullinen suunnitelma tulevaa vuotta varten. Jokainen muutos lähtee pienistä askelista. Olipa kyse elämäntaparemontista tai asunnon uudistamisesta. Paloittele tavoitteesi pieniin osiin, näin se on helpompi toteuttaa. Ja aloita yksinkertaisista asioista, saat hyvän startin vuoteesi. Erittäin voimallinen työkalu on aarrekartta, johon visualisoit kaikki toivomasi asiat. Voit leikata lehdistä tavoitettasi tukevia kuvia, voimalauseita, piirtää sekä liimata omia valokuvia tai käyttää apuna netin kuvakollaaseja. Mitä vain, mikä auttaa unelmiesi näkyväksi tekemistä. Laita oma aarrekarttasi näkyvälle paikalle kodissasi, niin näet sen aina ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla, kun alat nukkumaan. Ääneen lausutut lauseet ja kuviksi muutetut toiveet alkavat manifestoitumaan ja pian huomaatkin, että on aika askarrella uusien tavoitteiden ja toiveiden kartta. Lupaan, että toimii.

Mitä parhainta ja juuri sinun toiveiden täyttämää uutta vuotta 2021. toivottaa, Susanna

Kirjoittanut: Kuntomon fysiikka- ja mentaalivalmentaja, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ammattilainen Susanna Mendelin-Sonny, lue lisää Susannasta https://www.kuntomo.fi/kuntomo/henkilokunta/