044 9766 137 Kokeile 7 päivää ILMAISEKSI!

Ajankohtaista liikunnasta

30.1.2019

Ajatuksia hierojan työstä OSA1

Hei vain kaikille. Minä olen koulutettu hieroja Niko Ruonala, Kuntomon hieronta- & fysioterapiavastaava. Olen tehnyt hierojan työtä nyt reilut kahdeksan vuotta, ja minkä olen oikeasti oppinut, on se, että rakastan sitä.

Koen sen olevan tärkein oppi, jotta voimme asiakkaideni kanssa edetä ja opettaa toinen toisiamme. Päivittäisen kehittymisen myötä opin, miten kaukana olenkaan siitä, että voisin sanoa oikeasti osaavani jotain muuta kuin nauttia työstäni.

Nyt saadakseni taas uutta sävyä arkeeni, päätin ottaa kynän kauniiseen käteen ja ryhtyä rustailemaan vähän ajatuksia hierontaan liittyen. No, totuus on se, että käsihän on ruma kuin liskon takalisto ja faktat yhtä kaukana todesta kuin Etiopia Kanadasta. Mutta siinähän se juju onkin, että tämä kirjoitus on vain minun mielipiteeni ja puhun vain omista ajatuksistani.

Hierontaan liitetään monia stereotypioita. Toki mielikuvia ja ennakkokäsityksiä liitetään varmasti kaikkeen, mutta parhaiten tiedän niistä tämän oman ammattini osalta. Luonnollista kaiketi. Kaksi tärkeintä asiaa, jotka pitävät paikkansa, ovat tässä: yksikään asiakas ei ole toista tärkeämpi, eikä hieroja ole aina oikeassa. Hieroja voi olla jatkokouluttautunut vuosia ja tehnyt työtään vuosikymmenet, mutta jokainen meistä on oman vartalonsa asiantuntija. Eli sinun vartalostasi parhaiten tiedät sinä itse. Sen vuoksi painotan kaikessa hierontaan liittyvässä yhteispeliä, vuorovaikutusta ja kokemusten tuomien tulosten jakamista.

Niko pelaa myös salibandya 2-divisioonassa. Kuva Lassi Karvonen

Jokainen meistä on erilainen, omalaatuinen ja silti tasavertainen yksilö. Eikä vain fyysisesti, vaan myös psyykkisesti. Sen vuoksi monet asiat, joita kaverilta kaverille jaetaan, voivat poikia erilaisia näkemyksiä. Ja sieltä saadaan lopulta se paras oppikin kun huomataan eri asioita ihmiskehosta ja mielestä. Siinä on se ihmisen hienous – erilaisuus. Juuri tämä ruokkii myös meidän hierojien arkea. Vaikka esimerkiksi yrityskäynnillä käsittelisi samaa työtä tekeviä henkilöitä kymmenen, on silloin saanut tutustua taas kymmeneen erilaiseen kehoon ja haasteeseen.

Niin, ne haasteet, kolotukset ja kivut. Ne ovat valitettavasti ammatissamme kovasti läsnä, ja niin hurjalta kuin se kuulostaakin, ihmisten fyysiset ongelmat ja rajoitteet tuovat meidän arkeemme lisää jännitystä ja sisältöä. Ne haastavat, opettavat ja niin monesti myös näpäyttävät. Ihmiskeho on kuitenkin jo omana yksikkönään niin haastava paketti, että kun erilaisuuden vielä upottaa sekaan, ajaa se maalaispojan pään kovin pyörälle. Lihaksisto on se osa-alue, johon hierojan peruskoulutus painottuu. Toki siinä opetellaan myös luustorakenne, nivelistöt, nivelsiteet, verenkierto yms. paljon syvällisemmin kuin Kuivaniemellä biologian tunneilla.

En oikeastaan päässyt vielä puusta pitkään itse hieronnan osalta, mutta lupaan jakaa ajatuksiani kevään, kesän ja syksyn aikana siitäkin. Katsotaan sitten, millaiseen sensuuriin pään ja sormien ”välimaasto” kykenee.

Muistetaan vielä sellainen asia, että jokainen voi sanoa olevansa hieroja ja toimia hierojana. Nimikesuojaa kun ei hierojalla ole. Koulutettu hieroja on terveyspalvelualan tunnustettu ammattilainen ja siksi kuittaan lopuksi näin:

Ystävällisin terveisin, koulutettu hieroja Niko Ruonala

Niko palvelee teitä asiakkaita Kuntomon Limingantullin ja Zeppelinin toimipisteessä.

Varaa aikasi tästä: synsamwidget P: 044 9766 137

Lue myös OSA2 tästä!