044 9766 137 Kokeile 7 päivää ILMAISEKSI!

Ajankohtaista liikunnasta

08.12.2020

”Aikuistumisen” ihanuus ja kamaluus – menikö kehon takuuaika jo?

Tiettyyn ikään/pisteeseen asti koet olevasi fyysisesti suorastaan kaikkivoipainen – mitä tahansa lajia voi kokeilla ja progressio treenaamisessa ja liikkumisessa on itsestään selvää. Arjessa ei ole rajoitteita toimintakyvyn suhteen. Mutta mitä tapahtuu ajan myötä? Yhtenä aamuna huomaat, että olkapää kiukuttelee… seuraavana päivänä polvi oireilee…. sitten on vuorossa kenties nilkka, selkä, ranne…. Saattaa myös olla, että elämä heittää kohdallesi pitkäaikaisen sairauden tai vakavan loukkaantumisen. Onko keholla siis jokin takuuaika, jonka umpeutuessa yksi osa kerrallaan kehosta on kipeä tai rempallaan tai suorastaan pettää? Onko keski-ikä yhtä kuin alamäen alkaminen?

Me kehitymme ihmisinä koko ajan – niin fyysisesti kuin henkisestikin – ainakin toivon mukaan. Kehon tarpeet ja suorituskyky muuttuvat – ilman sairastumista tai loukkaantumistakin. Aikuistumisen myötä kehittyvät rasitus- ja kiputilat tai muut kiputilat eivät automaattisesti tarkoita sitä, että sinun täytyy lopettaa tietynlainen liikkuminen. Tarvitset ehkä perusliikkumista tukevaa harjoittelua tai kehon liikkeiden/liikemallien uutta suuntaamista. Tässä fysioterapeutti on sinulle hyvä tuki ja ohjaaja. Fysioterapeutin avulla saat apua pieneen tai suurempaan haasteeseen, ja liikkumista voi edelleen jatkaa turvallisesti. Fysioterapiassa käyminen ei tarkoita sitä, että tarvitset jatkossa ja ainiaan ja iankaikkisesti terapiaa voidaksesi liikkua kivuttomasti. Joskus yksikin käynti riittää. Itse uskon siihen, että fysioterapeutin tehtävä on tavallaan tehdä itsensä tarpeettomaksi, so. antaa ohjeita/eväitä ja manuaalista terapiaa niin, että asiakas saa itselleen eväitä huolehtia itsestään mahdollisimman monipuolisesti. Jatkossa fysioterapeutti on sitten hyvä kumppani tarvittaessa. Toisaalta fysioterapeutin voi ajatella kulkevan matkassa säännöllisenä kumppanina – kuukausittaiset tai muutaman kuukauden välein tapahtuvat tsekkauskäynnit edistävät sitä, että kiputiloja ei ehkä pääsekään syntymään tai että kipujen kanssa pärjää omassa arjessa.

Lyhytaikainen, rasituksesta johtuva kipu on eri asia kuin pitkittynyt – eri syistä johtuva – kipu. Kuitenkin kipu on jokaiselle henkilökohtainen, arjen toimintakykyä lyhyt- tai pitkäaikaisesti rajoittava tekijä. Jokaiselle kivun kokemus on henkilökohtainen eikä kenenkään kipu ole vähempiarvoisempi kuin jonkun muun.  Kivun kanssa on opittava pärjäämään ja on etsittävä kivunhallintakeinot, jotka auttavat selviämään arjesta. Joskus omalle kiputuntemukselle tarvitaan tulkki, joka auttaa hahmottamaan kipua juuri omista lähtökohdista sekä löytämään keinot, joilla kivun kanssa selviää ja kenties pääsee jossain vaiheessa eroonkin. Kivut ovat vääjäämätön tosiasia jokaisen elämää jossakin vaiheessa, mutta apua saa ja kannattaa hakea.

Kehon ja mielen takuuaikaa voit jatkaa itse huolehtimalla hyvinvoinnistasi ja ehkäisemällä kipuja ennen kuin ne tulevat. Kipujen kanssa taas apua on saatavilla – sinua kuunnellen ja toiveitasi kunnioittaen.

Aikuistumisen kynnyksellä, Kirsi

Kirsi toimii Kuntomon Zeppelin toimipisteessä. Hänelle voit varata aikoja kätevästi tästä!

Kirsillä alkaa tammikuussa Kivusta huolimatta -pienryhmävalmennus

KIVUSTA HUOLIMATTA – pienryhmävalmennus